Mijn favorieten

Tips voor het kopen van een woning

Het kopen van een woning is al spannend genoeg. Waar moet u op letten, wat moet u niet vergeten en wie kunt u waarvoor inzetten? Nuyens Makelaars helpt u graag op weg en zet de zeven meest voorkomende kwesties graag voor u op een rijtje.
 

1. Ga na of u 5 jaar in een woning blijft wonen

Voordat u überhaupt een woning gaat kopen, is het handig te bedenken hoe lang u van plan bent in de woning te blijven wonen. Is dit korter dan vijf jaar, dan loont het om het koopidee te heroverwegen. Bij het kopen van een woning komen namelijk een aantal vaste kosten kijken, die pas lonen wanneer u langer dan vijf jaar blijft wonen. 

2. Neem een erkend hypotheekadviseur in de arm

Goede voorlichting is goud waard. Bespreek uw wensen daarom met een erkend hypotheek adviseur, voordat u lukraak woningen gaat bezoeken. Wat zijn uw wensen. Wat is een harde eis en welke wensen zijn flexibel in te delen? Een hypotheek adviseur helpt u bij het selecteren van de juiste hypotheek, rekeninghoudend met uw levensfase.

3. Kijk goed naar de offerte- en hypotheekvoorwaarden

De goedkoopste hypotheek lijkt in eerste instantie altijd de beste. Dit hoeft echter niet altijd het geval te zijn. Bekijk ook altijd de voorwaarden waartegen u de hypotheek afsluit. Deze voorwaarden hoeven niet altijd de meest gunstige voorwaarden te zijn. De hierboven genoemde hypotheek adviseur weet de weg in dit doolhof.

4. Schakel een aankoopmakelaar in

Voor iedere fase in het koopproces zijn verschillende experts in te schakelen. Zo ook voor het kopen van een woning. Een aankoopmakelaar begeleidt het hele kooptraject van begin tot eind. De aankoopmakelaar kent de markt en zal misschien huizen aandragen waar u zelf niet aan gedacht hebt. Wilt u de aankoopmakelaar slechts inschakelen voor bepaalde onderdelen van het traject, bijvoorbeeld de onderhandeling, dan is dit ook altijd bespreekbaar.

5. Neem ontbindende voorwaarden op

U gaat er natuurlijk niet vanuit, maar er kan een situatie ontstaan waardoor u van de koop af moet zien. Vervelend natuurlijk, maar door het opstellen van ontbindende voorwaarden, kunt u – als u bijvoorbeeld financiering niet rond krijgt – toch van de koop afzien.

6. Laat een bouwkundige keuring uitvoeren

Het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring voorkomt dat u een kat in de zak koopt. Met deze keuring worden gebreken aan het licht gebracht en kan een reële inschatting gemaakt worden van de verbouwingskosten.

7. Houd rekening met de toekomst

Op het moment dat u het huis koopt, hebt u voldoende inkomsten voor het afsluiten van een hypotheek. Houd echter rekening met eventuele (on)voorziene inkomstenderving. Zorg altijd dat u voldoende buffer kunt opbouwen om ook in de toekomst de hypotheeklasten te kunnen voldoen.

Heeft u een woning op het oog of heeft u vragen over de aankoop van een woning? Neem dan vrijblijvend contact op met Nuyens Makelaars. Wij adviseren u graag!