Ontdek Boxtel

Boxtel, een kennismaking...

Boxtel is een plaats in de provincie Noord-Brabant die op 1 januari 2019 exact 30.738 inwoners telde. Die wonen in ruim 12.000 woningen (Bron: CBS).

oude kadastrale kaart van Boxtel

De gemeente ligt aan de rijksweg A2 en is goed per auto bereikbaar. Sinds 1865 is Boxtel een druk spoorwegknooppunt. Het moderne station biedt snelle verbindingen met ’s-Hertogenbosch, Eindhoven en Tilburg en de rest van Nederland. Op loopafstand van het station bevindt zich het gezellige Centrum.

Boxtel is omgeven door natuurgebieden als de Kampina, de Geelders en de Mortelen en landgoederen als Venrode, Eikenhorst en Velder. Het is een groene gemeente waar duurzaam wonen dankzij De Kleine Aarde hoog in het vaandel staat. Het milieueducatiecentrum werd in 1972 in Boxtel gesticht en stond aan de wieg stond van duurzaam bouwen en biologisch boeren. Op moderne bedrijventerreinen als Ladonk, Vorst en Daasdonk werken zo’n 15.000 mensen.

ROMEINEN

De Dommel is de beek waaraan Boxtel is ontstaan. De geschiedenis van het dorp gaat terug tot de Romeinse tijd. In het Dommeldal zijn bijzondere archeologische vondsten gedaan die herinneren aan die periode. In de middeleeuwen werden de inwoners bestuurd door de adellijke heren van Boxtel, die woonden in kasteel Stapelen. Dit slot is met de Sint-Petrusbasiliek en het Hofje aan de Markt een van de fraaiste monumenten.

Het Centrum van Boxtel ligt aan de cultuurhistorische as die de basiliek met het kasteel verbindt. Deze route voert door de oudste straatjes in het centrum en over de Markt. Dat plein heeft in 2018 een metamorfose ondergaan en biedt elke vrijdagochtend plaats aan een sfeervolle weekmarkt. Rondom de Markt bevinden zich de meeste winkels en tientallen gezellige cafés en restaurants.

WIJKWINKELCENTRA

De wijken Selissenwal en Oost hebben hun eigen winkelcentra, compleet met een of meerdere supermarkten. Het authentieke dorp Liempde heeft ook een klein maar goed uitgerust winkelbestand met supermarkt en enkele sfeervolle horecabedrijven. Esch (per 1 januari 2021 onderdeel van de gemeente Boxtel) heeft een kleine buurtsuper. De inwoners van het kerkdorp Lennisheuvel doen hun boodschappen in Boxtel.

Op onderwijsgebied heeft Boxtel alles te bieden. Naast twaalf basisscholen bevinden zich in de gemeente het Jacob-Roelandslyceum (vwo en havo) en het Baanderherencollege (vmbo). Bovendien reizen elke dag meer dan duizend studenten vanuit de hele regio naar de mbo-scholen SintLucas en Helicon.

Wijken:

-Wonen in het centrum en breukelen

-Wonen in Selissenwal

-Wonen in Munsel / In Goede Aarde

-Wonen in Boxtel-Oost

Plaatsen in de omgeving van Boxtel:

-Wonen in Liempde

-Wonen in Lennisheuvel

-Wonen in Gemonde

-Wonen in Esch

 

Contact

Neem contact met ons op

Heb je vragen of wil je een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een bericht.

Telefoon 0411 676 448
Email info@nuyensmakelaars.nl
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×