Gemonde

Wonen in Gemonde

De ongeveer 2.200 inwoners van kerkdorp Gemonde horen sinds de gemeentelijke herindeling van 1996 bij Sint-Michielsgestel.

Gemonde

Daarvoor werd het dorp bestuurd door vier gemeenten. Naast Sint-Michielsgestel waren dat ook Boxtel, Schijndel en Sint-Oedenrode. De gemeentegrenzen liepen hars en dwars door de dorpskern.

Gemonde kent een klein dorpshart waar zich alle voorzieningen bevinden: een handjevol winkels, horeca, de basisschool, de kerk en het dorpshuis. De oudste woningen bevinden zich langs de drie doorgaande straten: Sint-Lambertusweg, Boomstraat en Dorpstraat. Daaromheen bevinden zich enkele gezellige woonwijken, waaronder Hof-Twijnmeer. Deze wijk werd in 1996 opgeleverd.

De geschiedenis van Gemonde gaat terug tot de vroege middeleeuwen, toen het dorp als Datmunda op oude kaarten verscheen. Die historische naam leeft voort op het gildeterrein net buiten de dorpskom. Hier bevinden zich ook de voetbalvelden van VV Irene en de tennisbanen van de Gemondse Tennis Vereniging. Even verderop staat manege Den Doolhof.

Gemonde kent een actief verenigingsleven en bruist tijdens carnaval als Mullukzuipertjesland. Sportclubs en culturele gezelschappen organiseren tal van activiteiten en evenementen, zoals de grote jaarmarkt op Tweede Pinksterdag, de avondvierdaagse, een driedaags tonpraatfestival en de Profielloop voor atleten uit de hele regio.

Het dorp is omgeven door veel mooie natuurgebieden. Via de hooibrug over de Dommel is Boxtel makkelijk per fiets of te voet bereikbaar en is het heerlijk ontspannen in landgoed Venrode, waar bossen en vennen elkaar afwisselen.

Contact

Neem contact met ons op

Heb je vragen of wil je een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een bericht.

Telefoon 0411 676 448
Email info@nuyensmakelaars.nl
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×