Esch

Wonen in Esch

De geschiedenis van Esch gaat terug tot de Romeinse tijd. Halverwege de vorige eeuw werd buiten het dorp een aantal grafheuvels ontdekt.

Essche stroom

Een van de pronkstukken was een barnstenen Bacchusbeeldje dat nu te zien is in het Noordbrabants Museum. Opvallende monumenten zijn het Oude Mannengasthuis aan de Essche Stroom en de Sint-Willibrorduskerk.

Esch telt ongeveer 2.150 inwoners. Die wonen in het gezellige dorpshart en in de kleine wijken die er na de Tweede Wereldoorlog omheen zijn gebouwd. De laatste uitbreiding dateert van de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw. Toen werd de wijk Venakkers ontwikkeld. Een bijzondere woonplek is Sancta Monica. Dit voormalig klooster van de witte zusters is verbouwd tot appartementencomplex. In de vroegere kloostertuin zijn 24 eengezinswoningen gebouwd. Actueel zijn de bouwplannen in het gebied Reigerskant. Achter de wijk Venakkers is in 2019 gestart met de bouw van bijna zestig woningen.

Esch wordt op 1 januari 2021 samengevoegd met de gemeente Boxtel. Het dorp kent een actieve gemeenschap en heeft een bruisend verenigingsleven. Veel inwoners zijn lid van voetbalclub Essche Boys, korfbalvereniging Tovido of tennisclub d’Oggelen. Naast enkele gezellige horecazaken heeft Esch ook een buurtsupermarkt waar alle dagelijkse boodschappen verkrijgbaar zijn.

Dé blikvanger van het dorp is de bierpomp. Hier vloeit elk jaar op Hemelvaartsdag het bier rijkelijk. Tijdens het Bierpompfeest heten de inwoners van Esch alle nieuwkomers welkom. Op de bierpomp komen ze een oude bekende tegen: een stenen kopie van het Bacchusbeeldje.

Contact

Neem contact met ons op

Heb je vragen of wil je een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een bericht.

Telefoon 0411 676 448
Email info@nuyensmakelaars.nl
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×