Private lease heeft invloed op hypotheek

Is een auto leasen verstandig als je plannen hebt om te verhuizen?

Het privé leasen van een auto wint aan terrein. Steeds meer huishoudens kiezen voor deze optie. Maar wat voor gevolgen heeft een private leasecontract eigenlijk op de hoogte van uw hypotheek?

PRIVATE LEASE VAN INVLOED OP HYPOTHEEK

 

Nadelige gevolgen

Het succes van private leasen heeft er vooral mee te maken dat u niet in een keer al uw spaargeld naar de autodealer hoeft te brengen. U betaalt een vast bedrag per maand voor een bepaald aantal kilometers per maand, waar ook nog eens uw verzekering, wegenbelasting, pechhulp, het onderhoud en reparatie bij inzitten. U hoeft alleen nog de brandstof, bekeuringen en eventuele kilometers buiten de afgesproken maandkilometers te betalen. Top toch? Waar veel mensen echter geen rekening mee houden is dat private lease direct nadelige gevolgen heeft voor de hoogte van uw maximale hypotheekbedrag.

Financiële verplichting

Zodra u een auto gaat leasen, wordt dit geregistreerd bij het Bureau Kredietregistratie (BKR). Hebt u een contract van voor 1 juli 2016, dan staat het gehele bedrag geregistreerd. Leaset u na deze datum dan is 65 procent (financieel deel) van dit bedrag geregistreerd. De resterende 35 procent zijn servicekosten en worden niet geregistreerd. Deze 65 procent die geregistreerd staat, wordt gezien als een financiële verplichting en door de geldverstrekker ook als dusdanig beoordeeld. Dit heeft daarom directe negatieve gevolgen voor de hoogte van het maximaal te lenen hypotheekbedrag.

Serieus

Graag laten wij u in een rekenvoorbeeld zien wat de invloed van private lease is op de hoogte van uw hypotheekbedrag. We doen dit aan de hand van Mark en Anton. Mark en Anton hebben allebei hetzelfde jaarinkomen; €50.000. Mark kocht een auto van €16.800 van zijn spaargeld. Volgens de huidige leenregels, bij een toetsrente van 1,7% en een hypotheek met een looptijd van 30 jaar kan hij een maximaal hypotheekbedrag van €235.754 opnemen. Anton rijdt net zo’n dure auto als Mark, maar heeft gekozen voor private lease. Hij betaalt gedurende een looptijd van 4 jaar € 350 per maand. Bij het BKR staat een krediet geregistreerd van €10.920 (65% van €16.800). Het maximale hypotheekbedrag van Anton komt hiermee op €182.638. Dat is een verschil van ruim €53.000 ten opzichte van de hypotheek van Mark, ruim 3 x de nieuwwaarde van de auto. Dat is serieus geld!

Bent u van plan te verhuizen of wilt u uw hypotheek omzetten, dan is het raadzaam een private leasecontract nog even uit te stellen.

Contact

Neem contact met ons op

Heb je vragen of wil je een afspraak maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een bericht.

Telefoon 0411 676 448
Email info@nuyensmakelaars.nl
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×